Prema tvrdnjama američkih špijuna, nestali strogo čuvani, tajni ruski dokumenti!

Bivši predsednik Donald Tramp želeo je da skine tajnost sa fajlova ali su se FBI i CIA oštro protivili.

Skoro tri godine, američki obaveštajni zvaničnici tragaju za fajlom koji sadrži informacije o takozvanoj istrazi „Rusijagejt“, izvestio je u petak CNN.

Bivši predsednik Donald Tramp želeo je da se skine tajnost sa fajlova i da se dokumenti objave ali su njegovi zvaničnici navodno ometali proces, pre nego što su dokumenti „nestali“, prenela je mreža.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rekorder su sastavili republikanci Predstavničkog doma 2018. godine, a elementi koji su od tada objavljeni pokazali su da je kontraobaveštajna istraga FBI-a o Trampovoj kampanji, koja se pretvorila u istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o ‘Rusijujtu’, bila zasnovana na lažnoj premisi da se Rusija mešala, na američkim predsedničkim izborima 2016.

Iako je oko petine sadržaja fascikle objavljeno u neredigovanom obliku, mali deo je sadržao „sirove obaveštajne podatke koje su prikupile SAD i njihovi saveznici iz NATO-a o Rusima i ruskim agentima“, tvrdi CNN, pozivajući se, na anonimne izvori.

Američke obaveštajne agencije nikada nisu otkrile, šta se zapravo nalazi u ovom odeljku, a prema CNN-u, CIA bi jedino dozvolila republikancima da vide originalne fajlove u sefu u sedištu agencije u Lengliju, u Virdžiniji.

Uprkos tome, „obaveštajna zajednica“ je tvrdila da dosijei dokazuju da je „ruski predsednik Vladimir Putin izdao naređenje da se meša u izbore 2016.“ i da je njegovo mešanje, navodno imalo za cilj da naruši izglede Hilari Klinton.

U danima, pre nego što je napustio Belu kuću, Tramp je izdao naredbu kojom je deklasifikovan sadržaj fascikle.

Prema CNN-u, ovo je izazvalo talas panike među američkim obaveštajnim agencijama.

Direktorka CIA-e Gina Haspel, direktor FBI-ja Kristofer Rej i generalni direktor NSA Pol Nakason požurili su, na Kapitol Hil „da razgovaraju sa vođama kongresnih obaveštajnih službi o njihovoj dubokoj zabrinutosti da bi Tramp mogao da objavi materijal“, izvestio je CNN.

Nije jasno, kako bi objavljivanje ovog materijala uticalo na agencije, iako činjenica da je Tramp želeo da se objavi republikanskim poslanicima i konzervativnim novinarima sugeriše da bi on, kao i ostatak registratora, potkrepio njegovu tvrdnju da je Russiagate istraga je bila „prevara” i „lov”, na veštice”.

Izvori su rekli za CNN da je jedna kopija fascikle stigla u Belu kuću neposredno, pre nego što je Tramp napustio funkciju.

Predsednik je navodno naredio konačno odobrenje i naložio svom šefu kabineta Marku Medousu da počne da šalje kopije novinarima.

Kopija je dostavljena konzervativnom novinaru Džonu Solomonu, tvrdi Si-En-En, ali je agent Tajne službe sledećeg dana poslat da kopiju vrati u Belu kuću.

Rekorder nije bio među fajlovima pronađenim, tokom racije FBI-ja, na Trampovom imanju Mar-a-Lago prošle godine, a CNN je tvrdio da ga je Medouz najverovatnije imao u svom posedu, što Medovsov advokat negira.

Američka vlada aktivno nastoji da preuzme diktafon, izvestio je CNN, iako je nejasno zašto su mrežni izvori odlučili da razgovaraju sa novinarima o potrazi sada, više od dve godine, nakon što je počela.

Reporteri CNN-a Džeremi Herb, Kejti Bo Lilis, Nataša Bertran, Evan Perez i Zakari Koen dali su doprinos ovom izveštaju.

Svi su poznati po objavljivanju informacija koje su procurili od špijuna tokom Trampovog mandata, a Bertran je bio ključni igrač u iznošenju lažnih optužbi protiv predsednika tokom panike u Rusiji.

Trampov bivši direktor nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel opisao je najnoviji izveštaj CNN-a kao „partizanski napad” obaveštajne zajednice na Trampa, dok ga je republikanski anketar Rič Beris nazvao „nastavkom lažnih optužbi o dosluhu sa Rusijom”.

„Neverovatno je kako samo nastavljaju sa istom taktikom“, dodao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …