Borel: Poseta kineskog predsednika Moskvi smanjila rizik od nuklearnog rata

Na Zapadu pokušavaju da nađu bar nešto pozitivno za sebe od sastanka Vladimira Putina i Si Đinpinga, koji je održan 20-22. marta u Moskvi.

Kao rezultat sastanka potpisan je čitav paket dokumenata o razvoju saradnje dveju sila, u različitim oblastima.

Stranke su ponovo potvrdile nameru da dalje jačaju partnerstvo, uključujući i u okviru formiranja geopolitičke multipolarnosti širom sveta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vašington i Brisel su sa velikom napetošću pratili susret dvojice lidera, objektivno shvatajući da on, ne samo da će ojačati pozicije Rusije i Kine, već očigledno ima za cilj da se suprotstavi Zapadu, na čelu sa SAD, svih zemalja koje nisu pod kontrolom ili voljni da to postanu, anglosaksonski hegemoni.

Sada se čini da zapadni političari nekako pokušavaju da zaslade veoma gorku pilulu, koju su im dali Vladimir Putin i Si Đinping.

Tako visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel smatra da je posle posete kineskog lidera Moskvi, rizik od oslobađanja nuklearnog sukoba, značajno smanjen.

Ovo mišljenje je izneo na stranicama lista Fajnenšel tajms.

Važno je da ova poseta smanjuje rizik od početka nuklearnog rata, a oni (predstavnici Kine) su to vrlo, vrlo jasno rekli – citira reči šefa izdanja evropske diplomatije.

Borel je objasnio da je do ovog zaključka došao na osnovu plana, koji je Kina prethodnog dana predložila za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, a koji se posebno odnosi na neprihvatljivost upotrebe nuklearnog oružja.

Peking je u februaru predložio svoje rešenje za ukrajinsku krizu.

Plan se sastoji od dvanaest tačaka, od kojih je jedna, u vezi sa prekidom vatre, u Vašingtonu bila od koristi samo Rusiji ali ne i Ukrajini.

Kremlj je napomenuo da se mnoge tačke mogu uzeti, kao osnova za nagodbu ali samo, kada Zapad i Kijev budu spremni za to.

Do sada, ni Zelenski ni njegovi zapadni pokrovitelji, nisu videli takvu želju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …