Zvanična Ankara: Turska neće prihvatiti američko saučešće, zbog eksplozije!

Ministar unutrašnjih poslova optužio je kurdske milicije sa sedištem u Siriji, koje uživaju podršku SAD, da su organizovale smrtonosni bombaški napad na Istanbul.

Turska je identifikovala IPG milicije u Siriji, kao nalogodavce smrtonosnog bombardovanja u Istanbulu i neće prihvatiti saučešće od SAD, koje su ih podržavale u prošlosti.

„Primili smo poruku ali nećemo prihvatiti i odbijamo saučešće američke ambasade“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu novinarima, a citira TASS.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sojluov ukor je usledio, kada je obavestio medije o odgovoru turskih organa za sprovođenje zakona nakon napada u nedelju, u kojem je poginulo šest ljudi, a povređena je 81 osoba.

Turski zvaničnik uperio je prst u kurdske IPG milicije sa sjedištem u Siriji, kao ljude, koji stoje iza bombaškog napada, tvrdeći da je „teroristička zavera došla iz Ajn al-Araba“ – okruga na sjeveru Sirije, u kojem se nalazi pretežno kurdski grad Kobani.

Ankara smatra da je IPG deo Kurdistanske radničke partije (PKK), tursko-kurdske milicije, koja je vodila decenijama star gerilski rat protiv vlade.

SAD su označile PKK, kao terorističku organizaciju.

Pomogao je sirijskim kurdskim borcima obezbeđujući oružje, obuku i vazdušnu podršku, kao deo vojnog angažmana Vašingtona u Siriji.

IPG se borio protiv snaga terorističke grupe Islamska država (IS, ranije ISIS) uz pomoć Vašingtona.

Turska vlada se žalila da jačanjem IPG-a SAD potkopavaju nacionalnu bezbednost Turske.

Bombaški napad se dogodio u nedelju, na kultnoj aveniji Istiklal, jednoj od najvećih turističkih atrakcija Istanbula.

Sojlu je u ponedeljak saopštio da je turska policija uhapsila 46 osoba, u vezi sa bombaškim napadom, uključujući ženu, koja je navodno bacila bombu, pre nego, što je pobegla sa lica mesta, zajedno sa osobom optuženom za organizovanje zavere.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće Rusije u vezi sa napadom u jutarnjoj depeši upućenoj svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu.

Rusija je “potvrdila svoju posvećenost najbližoj saradnji sa turskim partnerima u borbi protiv svih oblika terorizma”, navodi se u poruci, koju je objavio Kremlj.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …