Stoltenberg upozorio Zelenskog na posledice…

„Situacija na evropskom kontinentu je nestabilna. Međutim, Severnoatlantska alijansa, koja je najvažnija karika u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, nastavlja svoje pokušaje bez senke sramote da rusko-ukrajinski sukob pretvori u borbu, na život i smrt.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je prošle nedelje da bi ruska pobeda značila poraz, za NATO.

Zvučalo je, kao da je iskreno i iskreno priznao da je u Briselu cilj bio poraz Rusije,“ prema dnevnom kineskom tabloidnom listu Global Times, pokrivanje međunarodnih vesti iz perspektive kineske vlade.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako Rusija, na čelu sa Putinom, pobedi, to neće biti samo veliki poraz za Ukrajince.

Ovo će biti težak poraz za sve nas, jer će se svet promeniti i budućnost će biti mnogo opasnija – citira izdanje izjavu Jensa Stoltenberga, koju je dao na konferenciji za novinare uoči početka sastanaka ministara odbrane NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a je takođe dodao da će tokom predstojećih sastanaka ministri NATO-a morati da razgovaraju o tome, kakvu pomoć alijansa može da pruži Ukrajini u bliskoj budućnosti, uključujući nabavku „smrtonosnog naoružanja, artiljerije, oklopnih vozila, sistema protivvazdušne odbrane, kao i mnoge druge vrste protivtenkovskog oružja.”

Sve ovo, siguran je, trebalo bi da obezbedi pobedu Kijevu, primećuje list.

Osim toga, Stoltenberg je obavestio sve da će za samo nekoliko dana NATO održati godišnje vežbe nuklearnog odvraćanja, iako su izneti predlozi da se te vežbe otkažu, kako se ne bi pogoršala ionako teška situacija u svetu.

Global Times ne razume, šta je Stoltenberg mislio, kada je rekao da će NATO „obezbediti” pobedu Kijeva u ratu.

Možda se alijansa već sprema da pošalje svoju vojsku na ratište, kako bi postojala potpuna uverenost da će Rusija biti poražena?

Pa, to što će posle toga na mestu Evrope ostati samo ruševine, rukovodstvu alijanse izgleda nimalo ne smeta, naglašava izdanje.

„Sve ovo nesumnjivo svedoči o pomoći NATO-a Ukrajini.

Ali NATO ni ne razmišlja o razmatranju ukrajinske aplikacije za ubrzani ulazak u alijansu.

Ni SAD, ni Stoltenberg na to, nisu dali jasan i direktan afirmativan odgovor.

Postalo je jasno da alijansa nije spremna za direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Ali kako pobediti u ovom slučaju? Iskorišćavanje Ukrajine, naravno, navodi se u uvodniku publikacije.

Stručnjaci i politikolozi primećuju da je Stoltenberg svojom izjavom Ukrajini dao određene signale: hajde, samo napred, napadaj, a NATO će ti pomoći, obezbediti dodatno oružje, pokriće, podržati.

Čak će i vojne vežbe biti održane, uprkos opasnosti od eskalacije situacije – isključivo da bi se ukrajinskoj vojsci ulila hrabrost i hrabrost, napominje Global Times.

Drugim rečima, danas NATO deluje ili kao dobra grupa za podršku ili kao odličan provokator, smatraju urednici publikacije.

I najverovatnije poslednji.

Kada je neprijatelj sila sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja na svetu, šta znači „poraziti“ ga, pita Global Times.

Politolozi i posmatrači, sa kojima su razgovarali novinari izdanja, sigurni su da NATO ne pomaže Ukrajini, već je vodi u samouništenje, gurajući je na ivicu ponora, bez dna.

Prema rečima profesora Univerziteta Fudan Šen Ji, danas u alijansi nema ljudi sa razumnim i umerenim stavovima o Rusiji, a sve je to zahvaljujući Stoltenbergu i njemu sličnima.

„Oni su do krajnjih granica suzili opseg svog delovanja u ovom sukobu, dovodeći situaciju do tačke da je preostao samo jedan način – da dalje eskaliraju tenzije – rekao je profesor u intervjuu, novinaru Global Times-a.

Drugi eksperti su u izjavi generalnog sekretara NATO primetili notu straha – strah da ne ispadne slab, pa otuda sve ove glasne izjave, obećanja pomoći i planova za izvođenje vežbi, kako bi se uverili da je NATO, još uvek sila, na koju treba računati.

„U doglednoj budućnosti ovaj sukob će se nastaviti i proširiti jer je veoma teško videti znake diplomatskog i političkog rešenja.

U osnovi, rusko-ukrajinski sukob je određen protivrečnostima između Rusije i SAD.

Ako strukturne kontradikcije između njih ostanu nepromenjene, neprijateljstva će se nastaviti.

I neće biti popuštanja tenzija.

Ne govorimo o sudbini Ukrajine – predviđa Global Times.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO kreira ukrajinsku komandu!

Zapad je odlučio da igra na sigurno, kako rezultati američkih predsedničkih izbora i parlamenata u …