Rusija će braniti Donjeck i Lugansk!

Republike imaju podršku Moskve u okviru paktova potpisanih sa dva regionalna lidera, kaže ministar spoljnih poslova te zemlje.

Moskva će delovati kao garant bezbednosti i integriteta dve otcepljene republike Donbasa u Donjecku i Lugansku, rekao je najviši diplomata Rusije, nakon što je Kremlj potvrdio njihov status suverenih država, usred pogoršanja sukoba sa Ukrajinom.

U okviru gostovanja na TV kanalu Rusija 24 u utorak, Sergej Lavrov je naglasio da će dva regiona biti nezavisna, sa tim statusom, koji je sadržan u paktovima, koje su potpisali predsednik Vladimir Putin i lideri dve republike, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, dan ranije.

„Potpisani su ugovori o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i ovih novih država, u kojima obećavamo da ćemo čuvati njihovu bezbednost“, rekao je ministar spoljnih poslova.

„Mislim da svi to razumeju“, dodao je on.

Njegove izjave dolaze nakon što je Putin potpisao dekret, kojim se ove dve teritorije zvanično proglašavaju suverenim državama.

Najavljujući taj potez naciji u televizijskom obraćanju, ruski lider je rekao da smatra da je „neophodno doneti odluku, koja je odavno trebalo da bude doneta“ i da „odmah“ prizna, obe nezavisnosti.

Putin je rekao da je ta odluka odgovor na višegodišnji sukob u ratom razorenoj istočnoj Ukrajini i optužio Kijev, da nije „zainteresovan za mirna rešenja“, tvrdeći da njegovi zvaničnici „žele da započnu Blitzkreig“.

Pušilin i Pasečnik su zvanično pozvali Putina da prizna priznanje, pošto su se dva otcepljena regiona i ukrajinske oružane snage međusobno optuživale, za teško granatiranje.

Šefovi dva regiona su prošle nedelje saopštili da su počeli evakuaciju civila u Rusiju, navodeći nagli porast neprijateljstava i naredili mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca da budu spremni, da se dignu i u ruke uzmu oružje, u slučaju potencijalnog sukoba.

Kijev odbacuje tvrdnje da se sprema za napad, a Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, insistira da „postoji pokušaj da se provociraju naše snage“ i da trupe istočnoevropske nacije, „mogu da otvore vatru, samo ako postoje opasnosti, koje predstavljaju pretnju po živote naših pripadnika.

Donjeck i Lugansk su proglasili autonomiju od Kijeva 2014. nakon događaja na Majdanu, kada su nasilne demonstracije poslužile, kao izgovor za svrgavanje, izabrane ukrajinske vlade.

Rusija do ponedeljka nije priznala njihov status suverenih entiteta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zapadni zvaničnici već mesecima zvone na uzbunu zbog predstojeće ruske invazije na Ukrajinu i upozoravaju da bi Moskva mogla da iskoristi operacije „lažne zastave“, kako bi opravdala naređenje, da uđu oružane snage.

Kremlj je više puta insistirao da ne planira da rat, nazivajući britanske i američke obaveštajne izveštaje, „histerijom“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …